⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Rady a tipy

10 RYCHLÝCH TIPŮ NA SPRÁVNÉ ULOŽENÍ SEDAČKY

Vzhledem k velikosti a váze sedačky je potřeba si předem promyslet kam ji umístíme.

Sestavili jsme proto seznam 10 bodů, které je dobré si předem ujasnit.


 

1. Barevná vyladěnost

Zvažte umístění sedačky vzhledem k ostatnímu nábytku v místnosti. Je vhodné, když sedačka ladí svou barvou a stavbou s okolím nábytkových komponentů – zapadne tak příjemně do prostoru interiéru. Toto neplatí pro milovníky výstřednosti a divočejších stylů.

 

2. Velikost

Sedačka by měla být dostatečně velká, tak aby se na ni pohodlně usadili všichni členové domácnosti, ale zároveň by neměla v místnosti přebývat a zabírat tak prostor pro důležitější segmenty interiéru. Proto vyberte akurátní velikost pro daný pokoj a pro potřebu členů domácnosti.

 

3. Prostor kolem sedačky

Dbejte na dostačující místo kolem sedačky. Sedačku s citem odstupňujte od ostatního nábytku, tak, aby zůstal dostatečný prostor pro pohyb kolem ní a nehrozil tak žádný úraz. To platí především pro ty z vás, kterým se doma prohání nespoutané energické děti.

 

4. Orientace sedačky

Sedačku umístěte tak, aby měla sedící osoba co nejlepší a nejpohodlnější výhled. Ať už výhled z okna, na krb, televizi, nebo třeba umělecké dílo. Pokud můžete ovlivnit výšku sledovaného předmětu (například televize), tak ji umístěte do výšky očí, aby vaše páteř byla rovná a nemuseli jste namáhat krk, to by mohlo později vést ke zdravotním potížím.

 

5. Prostor pro nohy

Myslete na své nohy. Určitě si je budete chtít u dlouhého filmu pohodlně natáhnout, a na to je potřeba dostatek místa před sedačkou. Pokud vám nevadí dávat si nohy na stůl, máte nejspíš o starost méně, ale co když to bude vadit vašim přísedícím? To je pak na místě pořídit si k sedačce i praktický taburet s úložným prostorem.

 

6. Umístění sedačky vhledem k zásuvkám

Zvolte pro sedačku takové místo, aby kolem ní byly snadno přístupné elektrické zásuvky, minimálně jedna na kterou můžete napojit prodlužovací přívod na více zásuvek. Pozor, ať si při umisťování sedačky její zadní stěnou nějakou zásuvku nezakryjete. Pokud uložíte sedačku do volného prostoru, tak tuto záležitost nemusíte řešit.

 

7. Osvětlení sedačky

Sedačku umístěte tak, aby byla dostatečně osvětlena, přirozeným denním světlem i umělým osvětlením na večer. Ekonomicky nejvýhodnější je na maximum využít sílu slunečního světla, například na čtení knihy. Pokud čtete i v pozdních hodinách, mějte po ruce vhodnou lampu pro zachování zdraví vašich očí.

 

8. Úložný prostor

Pokud chcete sedačku využívat i jako úložný prostor, zvažte umístění v blízkosti jiných ukládacích prostorů, jako jsou například skříně nebo policové regály. Budete tak mít vše přehledně pohromadě. Do sedačky doporučujeme ukládat spíše sezónní věci, aby se neustálým otevíráním zbytečně neopotřeboval její mechanismus. Například na jaře můžete do sedačky uložit zimní oblečení a teplé svetry.

 

9. Dbejte na bezpečnost

Sedačku nikdy nedávejte na vratký povrch, pochybnou dřevěnou podlahu nebo do blízkosti ohniště krbu. Dobře si rozmyslete, jestli nad ní budete vrtat poličky a co v nich bude. Případnou instalaci poliček nepodceňujte a proveďte ji co nejpečlivěji, nebo to rovnou nechte profesionálovi, ať na vás polička nespadne.

 

10. Oddělení sedačky

Zvažte použití závěsů nebo záclon kolem sedačky. Tím, že sedačku oddělíte od zbytku místnosti, jednoduše vybudujete soukromí a intimnější atmosféru. Je to otázka vkusu a potřeby, ale i to je dobré si ujasnit předtím, než najdete vhodné místo pro vaši novou sedačku.

 

Doufáme, že vám tyto body ušetřily čas se správným umístěním a přejme vám pohodlné posezení.

zobrazit další články