⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Inspirace

INSPIRACE NA ROZMÍSTĚNÍ NÁBYTKU

Chaos nebo řád?

Existuje spousta typů lidí, ale když to trošku přeženeme a uděláme jen dva tábory, tak existují pouze zmatkáři a lidé toužící po řádu. Když člověk bydlí sám, tak je to jednoduché, protože žije jak chce. Co se ale stane, když spolu začne bydlet onen zmatkář s milovníkem pořádku? No, asi fajn námět na seriál, anebo v horším případě práce pro kriminálku.

 

Dnes se však zaměříme jen na pořádek a harmonii - konkrétně na rozmístění nábytku tak, ať to dobře vypadá a hlavně, ať to všechno dává smysl. Pořádku zdar, milí čtenáři!

Ovlivňuje Vaši náladu pokoj, ve kterém se nacházíte?

Která představa je pro Vás atraktivnější?

Studená, těsná jeskyně se skomírajícím ohněm, nebo prostorný, krbem vyhřátý obývák s útulným křeslem a vysokým stropem?

Tohle je extrémní bipolarita, ve které jste ale pravděpodobně zjistili, že posezení u krbu je Vám bližší, než jeskyně. Stejně tak nevědomky hodnotíme vše kolem sebe, takže ano, pokoj opravdu ovlivňuje náladu. To znamená, že je pro vnitřní klid velmi důležité rozložit nábytek a doplňky tak, ať se necítíte jako v “jeskyni.”

 

Tip k plánování:

Zkuste si před rozmístěním nábytku vzít čtverečkovaný papír nebo PC a pro lepší představivost si zařiďte pokoj nejdřív virtuálně. Vymýšlejte, škrtejte, hádejte se sami se sebou, vše je lepší, než bezhlavě uložit nábytek do prostoru a poté zjistit, že Vám to tak vlastně nevyhovuje. Budete pak muset plýtvat svou energii na přestavování, a to nechceme.

Jdeme na to!

Jako první si určete, k čemu má místnost sloužit a poté zvolte bod, kolem kterého se vše bude točit jako Země kolem Slunce. Může to být krb, velké okno, nádherný lustr, staré piáno, na které hrával váš děda, nebo prostě cokoliv si zvolíte. Často to bývá televize, ale fantazii se meze nekladou.

Poté si ujasněte, kde chcete sedět. Toto místo pak bude sloužit jako útulná základna k pozorování. Ideální je si sezení utvořit do tvaru L, nebo nejlépe do U pro komfortnější zážitek a pocit bezpečí. Ostatní nábytek rozmístěte kolem zdí tak, že rohové komponenty můžete natočit směrem ke středu místnosti a ta pak bude působit uhlazeněji a tím i harmoničtěji.

Co dělat s velkým pokojem?

Pokud prostornější pokoj nevyužijete například jako taneční sál, tak se k němu můžete zachovat stejně jako k výše uvedenému, jen s tím, že si tam můžete vměstnat třeba i nějakou pracovničku, ze které může být taky pěkný výhled na zmíněné piáno, krb nebo televizi. Chodíte na kurzy šití? Tak si udělejte šicí koutek, zkrátka využijte místo tak, ať Vám dělá radost. Vzniknou tak sekce, kterým se u nás říká “ostrovy radosti”. V nich nemusíte ujít ani 2 metry a rázem jste v jiném vesmíru. Tím je základ hotový, ale to není vše - jedeme dál!

DDD - Detaily, doplňky a dekorace.

Výběr dekorací je příjemná práce, to hlavní je hotovo a teď jen stačí doladit prostředí tak, ať se Vám líbí a ať pocítíte příval energie kdykoli vstoupíte do místnosti. Ideální je najít rovnováhu mezi přeplácaným a volným prostorem. To, že existuje volný prostor ještě přeci neznamená, že musí být nutně zaplněn. Je to tak trochu na vás. Na kom jiném, že ano?

 

Ideální je nekupovat zbytečnosti, kupte si jen takové doplňky, které Vám budou sloužit, nebo jejich design nádherně doplní celkovou atmosféru pokoje. Třeba ty lapače snů, co jste ve dvaceti dostali od své kamarádky… neproměnily se náhodou za tu dobu na lapače prachu?

Asi víte, na co narážíme. Někdy prostě nastane čas dát určitým věcem sbohem.

Určitě doporučujeme hrát si s barvami - barvy samy o sobě ovlivňují náladu, tak si vyzkoušejte, která Vám nejlépe sedí a funguje. Na začátek si pořiďte žárovku, která se ovládá přes aplikaci a v ní můžete měnit její barvy. Zkuste váš večer vyladit do nálady, na kterou právě máte chuť… zkrátka si nastavte náladu!

 

Také si na zeď můžete pověsit nádherný obraz, který vás chytne za srdce, nebo zeď obohaťte světelnými řetízky a na ně uchyťte fotky, které máte z různých akcí, ať vám připomínají, že jste toho už zažili dost a není třeba si vyčítat zenové chvíle u čaje a knížky. Nezapomeňme na květiny, jsou to skvělé spolubydlící, tiché a uklidňující. A knihovnu máte? A jak velkou? Zkrátka si prostor ozdobte, jak se vám zachce. Několik nápadů jsme vám nabídli.

Co je cílem?

Nejdůležitější je váš pocit, ten nelže. Domov by měl být vaše soukromé království, váš přístav pohody ve kterém se nabijete tak, že budete moci vyrazit do divokého světa plného možností, příležitostí a vybrat si z něj to nejlepší.

Třešničkou na dortu  může být příchozí návštěva, která pochválí, jak jste si interiér krásně zařídili. Je to takové milé potvrzení, že se opravdu povedlo, ale mějte na paměti, že si to zařizujete hlavně pro sebe, ne pro vlídná slova kolemjdoucích.

Přejeme, ať se vám krásně bydlí.

zobrazit další články