⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Rady a tipy

JAK KOMBINOVAT BARVY A TEXTURY SEDAČEK S INTERIÉREM?

Kombinace barev a textur sedaček s ostatním interiérem je klíčová pro vytvoření harmonického a esteticky příjemného prostoru. Mohli byste podotknout, že co se týče barev přece neplatí žádná pravidla, ano, barvy jsou individuální záležitost. Jen vám dáme na zvážení 10 základních tipů.

 

Zvolte hlavní barvu a doplňkové barvy

Začněte tím, že vyberete hlavní barvu pro sedačky. Tato barva by měla být vyladěná s barvami stěn, podlahy a dalšího nábytku. Poté můžete zvolit doplňkové barvy, které budou vytvářet poutavý kontrast. Pokud o kontrast nestojíte, můžete využívat dalších odstínů hlavní barvy.

 

 

Zvažte i neutrální barvy

Neutrální barvy sedačky jako šedá, béžová, hnědá nebo krémová jsou vždy bezpečnou volbou, protože se dobře kombinují s různými barvami a styly. Mohou tak dohromady propojit elegantní a sofistikovaný vzhled a vytvoříte tak nenásilné a uklidňující prostředí interiéru.

 

Kontrastní akcenty

Doporučuje se přidat do interiéru několik kontrastních akcentů, které rozruší jednotvárný vzhled. To může být v podobě polštářů, dekoračních předmětů, prostírání nebo uměleckých děl s odlišnými barvami. Jemně vybočující nuance mohou paradoxně zpevnit celkový výraz sedačky v interiéru.

 

Vyhýbejte se příliš mnoha vzorům

Pokud máte sedačky s texturou nebo vzorem, mějte na paměti, že méně je někdy více. Příliš mnoho vzorů může interiér zamotat do neuchopitelného stylu. Určitě můžete kombinovat vzory, ale zvolte je tak, aby byly vzájemně vyvážené. Vyhnete se tak “cirkusovému” vzezření interiéru a dodáte mu příjemný, optický řád.

 

Zohledněte styl interiéru

Když vybíráte barvy a textury sedaček, zaměřte se na celkový styl interiéru. Moderní interiér může lépe fungovat s hladkými povrchy a minimalistickým designem, zatímco tradiční interiér může podporovat bohatší textury a vzory. Tohle je v celku nenápadný, ale docela zásadní bod na zvážení, zvláště pokud v interiéru zůstalo něco po původním majiteli.

 

Použijte barevný kotouč

Pomůže vám vizualizovat, jak se různé barvy budou k sedačce hodit. Na internetu najdete různé nástroje na tvorbu barevných kotoučů, které vám umožní experimentovat s mnoha paletami barev. Dozvíte se tak dřív, nežli bude pozdě, jaké barvy spolu hrají čistou hru a zbytečně se nepřetlačují.

 

Nechte prostor dýchat

Když zvažujete kombinace barev a textur, nechte v interiéru dostatek volného místa. Příliš mnoho různých prvků může vytvořit chaotický a nepříjemný dojem. Pro milovníky minimalismu by tento tip mohl být klidně na první pozici a prostor tak můžete nechat vládnout.

 

Osvětlení hraje důležitou roli

Světlo také ovlivňuje vnímání barev a textur. Zohledněte přirozené a umělé osvětlení v místnosti, abyste zajistili, že barvy a textury sedaček budou vypadat tak, jak si přejete. Při umělém osvětlení vypadá interiér často úplně jinak než při denním světle, buďte však klidní, je to naprosto běžný jev.

 

Experimentujte s texturami

Kromě barev můžete také experimentovat s různými texturami, jako jsou samet, koženka, bavlna nebo látka. Tyto textury mohou dodat prostoru hloubku a bohatost. Ovšem i zde by se měla zachovat ucelená jednota, která bude působit dojmem promyšlenosti a elegance.

 

Osobní dotek

Nakonec nezapomeňte na váš osobní vkus. Výběr barev a textur by měl odrážet vaše preference a pocity, protože interiér vašeho domova je místem, kde se máte cítit pohodlně a spokojeně.

Povolte uzdu své vlastní fantazii a zařiďte si to doma přesně tak, jak se vám líbí.

 

Můžete si hrát s různými kombinacemi, dokud nenajdete tu, která vám nejlépe vyhovuje.

 

Kontrastní akcent 

 

Neutrální barvy

 

Když vládne prostor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zobrazit další články