⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

Kolik váží nábytek?

V dnešním článku s povíme něco o váze nábytku. Každý z Vás už určitě několikrát přemýšlel nad tím, jestli nábytek bez problému převezete, jestli je jeho váha vhodná, jak je asi těžká postel, popř. obývací stěna. Nejde však jen o nábytek do interiéru, Ti z Vás, kteří mají rodinný dům, anebo jen máte balkón u Vašeho bytu v panelovém domě, či bytovém domě, určitě už někdy přemýšleli, jestli má terasa správnou nosnost a můžete zahradní nábytek bez problému použít i na balkoně, anebo na terase, která má také v mnoha případech omezenou nosnost.

Pokud patříte mezi ty, kteří o výše zmíněných dotazech už někdy přemýšleli, pak jste tady správně. Dneska si totiž povíme o váze nejčastěji zakupovaného nábytku. V článku se dozvíte o váze základních kusů nábytku do obývacího pokoje, ložnice, dětského pokoje, ale i o nábytku na balkón, či terasu. V neposlední řadě se zaměříme také na váhu nábytku určeného pro kuchyň a jídelnu.

Začněme tedy tentokráte v ložnici. S nábytkem do ložnice je nejčastěji spjat výběr postele. V tomto případě se zaměříme na dva základní typy postelí. Nejdříve si řekněme něco o klasické manželské posteli. V připadě, že si vybíráte manželskou postel, která je složena z dřevěné dýhy a je společně s čelem celá čalouněná, pohybuje se její váha při rozměrech 180 x 200cm od 75 do 90 kg. V případě, že je postel vyrobena z dřevěné dýhy, tak se u rozměrů 160 x 200 cm pohybuje váha postele od 45 do 60kg. Pokud se jedná o jednolůžko, které lze využít jak v ložnici, tak například v dětském pokoji, je jeho váha při rozměrech 90 x 200cm rovna 20 kg. Jestli přemýšlíte o umístění stěnového systému do ložnice, tak v případě skříně s rozměry 200 x 200 x 60cm pohybuje váha skříně okolo 150kg. Když zvolíte skříň s menšími rozměry 150 x 215 x 60, je pak její váha cca. 100kg.

Podívejme se teď do obývacího pokoje, i tam je váha důležitým faktorem. V první řadě si uvedeme váhu rozkládací sedací soupravy. Pokud zvolíme sedací soupravu s rozměry 300 x 150 x 90 cm pohybuje se její váha od 80 do 110 kg, rozpětí váhy závisí také na materiálu čalounění, pružinách a materiálu skeletu sedačky. Nerozkládací sedačka je naproti tomu o něco lehčí. Většinou se díky absenci rozkládacího mechanismu sníží její váha v průměru o 10kg. Takže minimum je pak na 70kg. Samozřejmně pokud zvolíte jednoduchou sedačku, která je složena pouze ze skeletu a slabší výplně a potahu, váha pak znatelně poklesne na úroveň 40kg. Sedačka je pak snáze manipulovatelná i pro ženy. Pokud se dále zameříme na křesla, tam je váha závislá také na materiálu ze kterého jsou vyrobeny a také na rozměrech křesla. Menší křeslo s dřevěným seletem a posltrovaným podsedákem a opěrákem má pak váhu okolo 10kg. Naproti tomu celočalouněné křeslo s rozměry 95 x 95 x 84 cm může vážit klidně i 30kg. Existují i rozkládací křesla, u kterých je nárust velikosti okolo 5kg, takže rozkládací celočalouněné křeslo váží 35 - 50 kg (v závislosti na jeho rozměrech). V obývacím pokoji se ještě chvíli zdržíme a řekneme si něco o váze obývacích stěn. Standardní obývací stěna z dřevěné dýhy má při rozměrech 350 x 200 x 50 cm váhu 90kg. Pokud chcete do obývacího pokoje něco většího, tak musíte počítat s váhou ještě o něco vyšší. Při délce stěny 3,7m se její váha zvýší o 20 kg, na celkových 110 kg.

V tomto odstavci se zaměříme na kuchyně a jídelny. Největší součást kuchyně tvoří ve většině případů kuchyňská linka. Váha kuchyňské linky je přímo úměrná jejím rozměrům. V případě rozměrů nad 2m, 240 cm váží 110kg. Kuchyňská linka s touto váhou se skládá z třech horních skříněk a skříňky na digestoř. A třech dolních skříněk s rozměry 80 x 60cm. Váha kuchyňské linky závisí nejen na její velikosti, ale i na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. A v neposlední řadě také materiál pracovní desky. Z kuchyně je to jen kousek do jídelny a tam nás bude zajímat váha jídelního stolu. Váha jídelního stolu je závislá na rozměrech stolu a hlavně na materiálu, ze kterého je stůl vyroben, uvedeme si teď pár příkladů. Stůl s kovovými noožkami a skleněnou deskou váži přibližně 50kg. Dřevěný stůl z dřevotřísky s rozměry 140 x 60cm váží od 25 do 35kg. Dřevěný rozkládací stůl je o něco těžší a váží cca 45kg.

Posledním místem, na které se zaměříme je zahrada, a s ní balkóny a terasy. I v tomto případě je váha závislá na materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Zaměříme se na tři základní typy materiálu. První je zahradí sestava z masivu, která se skládá ze dvou lavic a dvou židlí, společně se stolem se váha vyšplhá na 130 kg. V případě druhém se jedná o kovový nábytek, který při sestavě čtyř židlí a jednoho stolu váží 35 kg. Poslední příklad je oblíbený ratanový nábytek, ten při sestavě ze 4 židlí a jednoho stolu váží 50kg.

Věříme, že tyto informace pro Vás byly přínosné. V případě dotazů týkajících se váhy námi prodávaného zboží, nás neváhejte kontaktovat.

zobrazit další články