⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

Obývací pokoj - Místo setkávání

Obývací pokoj býva povětšinou nejdůležitější místností pro setkávání. Ať už máte obývací pokoj samotatně, či je propojený s kuchyní a jídelnou, vždy se jedná í místo, ve kterém se s rodinou, přáteli a navštěvami setkáváme nejvíce. Ale co by měl správný obývací pokoj obsahovat? Jaké jsou poslední trendy v designu obývacích pokojů a jak správně uspořádat nábytek, abyste při každém průchodu neklopýtali přes sedací soupravu, nebo nevhodně umístění konferenční stolek, či taburet. To a mnoho dalšího Vám nastíním na dalších řádcích.

Začneme jednoduše, rozdělíme si výběr nábytku dle dvou základních kritérii:

1) Chci klasický, anebo moderní obývací pokoj?

2) Jaké jsou rozměry pokoje, ze kterého chci obývací pokoj vytvořit?

Když najdete odpověď na tyto dvě základní otázky, můžete při výběru Vašeho vysněného nábytku postoupit o krok dále.

Klasický obývací pokoj

Věnujme se teď chvíli jednotlivým možnostem. Pokud si odpovíme na první otázku: “Ano chci mít obývací pokoj v klasickém designu”, pak se musíme zaměřit na nábytek v klasickém designu, chcete li specifikovat blíže, budeme se zabývat přímo rustikálním nábytkem. Rustikální, nebo li venkovský styl nábytku. Při slově rustikální si určitě každý z Vás okamžitě představí paroží pověšené na zdi a konferenční stůl vyrobený z kančích klů, avšak nejen toto je rustikální styl. Přijetím rustikálního stylu se nezříkáme pohody a výdobytků moderního života. Spíše se za jeho pomoci vracíme do klidné a všeobjímající přírody.

Typickými kousky, které pak nalezneme v rustikálním obývacím pokoji jsou např. velká kožená sedačka s dřevěnými prvky, konferenční stolek z dřevěného masivu a také těžký koberec pod ním, nad ním pak masivní klasický lustr. Ale nejen to, interiér můžeme ozvláštnit vintage kousky solitéry. Kousky, které můžete vidět v rustikálním obývacím pokoji jsou na obrázcích pod textem.

Moderní obývací pokoj

Pokud se rozhodnete naopak pro moderní design Vašeho obývacího pokoje, neznamená to, že přijdete o teplé a přijemné všeobjímající pohodli. Moderní nemusí vždy znamenat strohé, nemusíte nutně pokoj zařizovat ve stylu funkcionalismu, kdy funkčnost předčila pohodlí. Ba naopak, nyní můžete svůj obývací pokoj zařídit moderně, vkusně, elegantně a zároveň pohodlně.

I přesto se většina moderních interiérů z časopisů vyznačuje strohostí a jednoduchostí. Letošní trendy hovoří o jednoduchosti a moderně, v kombinaci s výraznými doplňky. Základem interiéru je vhodná sedací souprava v moderním designu, která však není pouze solitérem a pohodlí netrpí na úkor designu. Trendem posledních let je také např konferenční stolek vyrobený z plastu, mnohdy doplněný florálními motivy. Světla jsou ve velkém množství případů zvloena v kontrasním, fosforeskujících barvách. Lze zde také využít moderní LED žárovky, které lze ovládat pomocí Vašeho mobilního telefonu a měnit tak náladu v obývacím pokoji, dle toho, co právě děláte. Od příjemného přítmí při sledování filmů, k imitaci denního světla pro čtení, až k barevným světlům, které vhodně doplní Vaši domací párty. Nejen sedací souprava a konfereční stolek tvoří interiér obývacího pokoje, velice důležitým jednotícím prvkem je také obývací stěna. Ta v posledních letech nabývá na popularitě. Nejedna se už však o těžké obývací stěny, které si pamatujeme z let minulých a které zabíraly celou stěnu. Jedná se mnohdy o systém závěsných polic, které jsou odlehčené a mnohdy doplněné podsvětlením LED pásky.

Moderní obývací pokoj je tedy nejen designově zařízen, ale je i přívětivý k obyvatelům, příjemný a láká k posezení a příjemné konverzaci.

Malý obývací pokoj

Věnujme se teď chvíli rozměrově omezeným interiérům. Mnoho z nás má zkušenosti s bydlením v panelových domech, kde je podlahová plocha limitována a obývací pokoj je tak omezen. Samozřejmě, existuje ještě možnost vyměnit obývací pokoj například s větší jídelnou, ložnicí, nebo dětským pokojem, ale než li začneme měnit dispozici bytu, pojďme raději nejdříve vyzkoušet zařídit vkusně malý prostor a poprat se s touto výzvou.

Říká se, že co je malé, to je milé. Využijme při návrhu obývacího pokoje toto rčení v náš prospěch. Největší chyba, kterou lidé při zařizování malý obývacích prostorů dělají je, že interiér doslova “udusí” velkou sedací soupravou, většinou v kombinaci s masivním konferenčním stolkem a navrch ještě přidají obývací stěnu přes celou zeď. Tak tekhle ne!

Zaměřme se na to, že bychom měli vybírat vhodnou sedací soupravu malých rozměrů a tu doplnit například taburety, které mají uložný prostor, takže mají vlastně trojí využití. Jako sedátko, jako úložný prostor a do třetice jako opora pro Vaše nohy, kdy sledujete TV. Další věcí je světlo, v tomto případě je vhodné vyvarovat se velký lustrů, které opticky pokoj zmenší. Vhodnější je pak stropní svítidlo, jednoduché a moderní. Popřipadě jedna menší lampička, která poslouží při čtení. Je také dobré využít polohovatelné a rozkládací konferenční stolky, ideální je, když jsou navíc na kolečkách, protože interiér je pak variabilnější.

Obývací stěna, u menších interiérů je vhodné volit vzdušnější provedení, nezaplácat celou stěnu masivními skříněmi a policemi. Také je dobré TV zavěsit na zeď, což ušetří další prostor. Pokud toužíte po velké knihovně, zvolte vzdušnější variantu, zavěšenou na zdi, ušetříte prostor a odlehčíte podlaze. A v neposlední řadě také ulehčíte své drahé polovičce úklid.

Jak jsem Vám teď nastínil, není se opravdu čeho bát, i malé prostory mohou dobře sloužit. Nebojte se tedy vybavování malého obývacího pokoje, ještě jeden trik na závěr, zrcadlo, anebo reflexní povrch opticky zvětší prostor, nebojte se jej tedy použít, např. na obývací stěnu. Nikdy však na strop!

Doufám, že Vám tento článek pomohl se správným výběrem nábytku pro Váš obývací pokoj. Obývací pokoj je totiž jednou z nejdůležitějších místností v interiéru, slouží k setkávání a trávíme v něm velké množství času, a proto je důležité, abychom se v něm cítili pohodlně a spokojeně.

Pokud chcete zakoupit nábytek, který je vyobrazen na obrázcích u článku, neváhejte a navštivte náš eshop.

Autor článku vystudoval Stavební fakultu Vysoké školy Báňské, obor Prostředí staveb a Technické zařízení budov a Universidad Politecnica de Valencia – Stavební fakulta, se zaměřením na Obnovitelné zdroje energie.

zobrazit další články