Ve středu 8.5. je showroom zavřeno. Děkujeme za pochopení

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Inspirace

HISTORIE SEDAČEK: Cesta skrze Dějiny Pohodlí

Pohodlně se usaďte do své sedačky a udělejte z ní s naší pomocí na malou chvíli stroj času.

V článku se totiž dozvíte historii toho, co dnes bereme jako samozřejmost, tomu však předchází dávno zapomenutý příběh lidstva odehrávající se skrze celá staletí.

 

Nyní máme to privilegium v pohodlí svých vlastních sedaček oživit dávné epochy a nahlédnout tak do jejich historie.

 

Egypt - starověk

 

Kdo by si pomyslel, že historie sedaček sahá až do starověku?

 

První sedačky o kterých existuje záznam se vyráběly v Egyptě, tam na nich směli sedávat jen vysoce postavení královští úředníci. V té době se totiž nejednalo o běžně dostupný produkt, nýbrž o symbol bohatství a moci.

Sedačky se vyráběly pouze ze dřeva a pro větší pohodlí byly opatřeny prostými polštáři.

 

Řecko, Řím - starověk

 

Kulturu si lze užít jen z vlastního pohodlí.

 

V Řecku a Římě se sedačky vyráběly o něco důmyslněji, a to pomocí kombinace kamene a dřeva. Sedačky se hojně užívaly v divadlech a na různých veřejných shromážděních.

Posezení na těchto sedačkách nebylo v těchto kulturách privilegium vyšších vrstev. Sedačky byly navíc vybaveny pohodlnějšími opěradly a polštáři pro vyšší komfort.

 

Evropský středověk

Čistě praktická věc jako je sedačka se sama stává uměním.

 

V evropském středověku byly sedačky vyráběny převážně ze dřeva a své využití nacházely v kostelech či královských palácích. Tyto sedačky byly vybaveny opěradly a také podpěrami pro ruce, touto kombinací tak vzniklo větší pohodlí pro uživatele.

V pozdější době renesance byly sedačky často vybaveny i zdobenými prvky, například ručně vyřezávané dřevo zdobené kovem či perletí. Sedačky už tak nebyly jen praktickým produktem, ale zasahovaly i do umělecké sféry.

 

19. století

 

Právo sedět má přeci každý!

 

V 19. století se objevily první sériově vyráběné sedačky, které byly složeny z dřevěných rámů a vybaveny velmi pohodlným polstrovaným opěradlem. Tyto sedačky byly paradoxně levnější a tím pádem také dostupnější širší veřejnosti. Začala se také vyrábět i samostatná křesla.

 

V 19. století se začala vyrábět i první kancelářská křesla nově vybavená kolečky pro snadnější manipulaci.

 

20. století

 

Hodně lidí potřebuje hodně sedaček.

 

Ve 20. století se vývoj urychloval a došlo tak ke změně jak v celkovém designu, tak ve výběru používaných materiálů. Začaly se vyrábět sedačky z plastu, kovu a umělých tkanin. Tyto sedačky měly výhodu lehkosti a snadného přenášení.

Objevily se také první ergonomické sedačky, které byly navrženy tak, aby podporovaly správné držení těla.

 

Současnost

 

Současnost přináší více možností jak v designu tak v metodách výroby sedaček.

 

Využívají moderní materiály, které nabízejí velkou odolnost spojenou s pohodlím. Sedací nábytek se také stává stále více ergonomickým a přizpůsobuje se potřebám zdraví člověka.

V posledních desetiletích se objevilo mnoho inovací, například masážní sedačka, ta nabízí řadu příjemných masážních funkcí.

Současný trh nabízí velký výběr sedaček, od klasických až po moderní až futuristické designy, které se dají použít také jako módní doplňky v interiéru.

 

Příklady moderních sedacích souprav

 

Rozkládací rohová sedačka Korfu

 

 

Rozkládací rohová sedačka SONET šedá

 

 

 

zobrazit další články