⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Rady a tipy

JAK VYBRAT KANCELÁŘSKOU ŽIDLI, ZE KTERÉ VÁS NEBUDOU BOLET ZÁDA

Vybrat perfektní kancelářskou židli, ve které se vám bude pohodlně sedět, ať už doma nebo v zaměstnání, není snadný úkol. Vzhledem k tomu, že se jedná o důležitý kus kancelářského nábytku, je potřeba výběr pořádně promyslet, aby se brzy nedostavily bolesti zad a krční páteře. Existuje mnoho faktorů - od pohodlí a podpory až po styl a nastavitelnost, které je třeba vzít v úvahu. Podívejte se spolu s námi na nejdůležitější faktory, které je třeba zohlednit při výběru té nejpohodlnější židle. 


1. Bederní opěrka

Výběr kancelářské židle s dobrou bederní oporou je zásadní, protože poskytuje podporu pro spodní část zad. To zabraňuje jakémukoli namáhání, které by mohlo vést k bolesti v oblasti kříze. Některé z lepších kancelářských židlí dokonce nabízejí nastavitelnou bederní opěrku, takže si můžete židli přizpůsobit dle potřeby pro spodní části zad. Správné podpora beder může být nápomocná k lepšímu soustředění, snížení stresu, zvýšení produktivity a lepšímu držení těla.

2. Opěrka zad

Opěradlo židle by mělo kopírovat přirozenou křivku páteře. Většina židlí má univerzální šířku opěradla mezi 30 až 50 centimetry. Ergonomické tipy židlí mají výhodu oproti pevným variantám v tom, že umožňují uživatelům naklonit si židli do různých poloh, čímž uvolní váhu ze zad a zaručí tak co nejpohodlnější sezení.

3. Nastavitelnost

Každý z nás je jiný a má jiné potřeby. Pokud se jedná o pohodlné sezení, klíčovými faktory jsou věk, zdraví a dokonce i výška člověka. Je tedy zásadní mít židli, která se snadno přizpůsobí každému jednotlivému uživateli. Téměř všechny kancelářské židle mají nastavení výšky sedáku a područek, lepší modely však umožňují nastavit opěrky zad, beder, hlavy i celkový sklon židle. Takové židle umožňují nastavení všech součástí tak, aby vyhovovalo všem vašim požadavkům.

4. Výška, šířka a hloubka sedáku

Doporučená výška sedáku židle by se měla pohybovat od 40 do 55 centimetrů od podlahy. To je rozsah, který vyhovuje lidem s výškou mezi 150-190 centimetry. V ideálním případě by se vaše nohy měly podlahy s koleny v úhlu 90 stupňů, aby se snížilo namáhání kolen a beder.
 

Šířka sedáku je také důležitá a naštěstí je u mnoha modelů nastavitelná. Standardní velikost sedáku se pohybuje mezi 40-50 centimetry na šířku, což by mělo zajistit dostatek prostoru pro podporu stehen. Ideální je mít po obou stranách alespoň 2,5 centimetru volného prostoru pro zajištění maximálního pohodlí.
 

Sedák musí být také dostatečně hluboký, abyste se zády opírali o opěradlo, ale zároveň měli mezeru mezi koncem židle a koleny. Vzhledem k různým typům postavy může být splnění tohoto požadavku náročnější, než se na první pohled může zdát. Pro tento případ je proto vhodné zvolit židli s posuvným sedákem, která tento problém dokáže ve většině případů hravě vyřešit.

5. Materiály židlí

Nemělo by vás překvapit, že materiál židle hraje velkou roli v tom, jak pohodlně se na ní bude sedět. Materiál, který si vyberete, by měla být prodyšný, aby se židle po několika hodinách příliš nezahřívala. Ideální je síťovaná zádová opěrka, která zajistí proudění vzduchu a zároveň se přizpůsobí tělu. Sedák by měl být vyroben z vysoce kvalitní pěny s dostatečným polstrováním, abyste necítili základnu spodní část sedáku. Nedostatečné polstrování může způsobit mnoho zdravotních problémů, jako jsou potíže s kyčlemi, bolesti zad a celkové nepohodlí.

6. Područky

Područky na kancelářské židli by měly být široké, polstrované a pohodlné. Měly by umožňovat pohodlné opření loktů i předloktí i během psaní. Některé židle umožňují přizpůsobit si područky dle vlastní potřeby nebo zcela odmontovat. V ideálním případě by výška područek měla být 18-25 centimetrů nad sedadlem.

7. Styl

Jakmile zvážíte všechny funkční vlastnosti, je důležité zamyslet se nad stylem. Přestože je funkčnost důležitá, vzhled vaší židle může mít zásadní vliv na interiér vašeho pokoje či kanceláře. Výběr barvy, která ladí se zbytkem místnosti, materiálů, jako je kůže nebo čalounění, moderní nebo klasický styl - to vše může výrazně vylepšit vzhled a dojem z vašeho pracoviště.

8. Výroba a záruka

Vaše kancelářská židle je kus nábytku, který musí být spolehlivý a obstát ve zkoušce času. Je důležité, aby sloužil mnoho let a přežil běžné opotřebení, takže se ujistěte, že je dodáván s dobrou zárukou a od renomovaného výrobce. Pokud je to možné, zkontrolujte, kde byla židle vyrobena, aby byla vaše volba co nejvýhodnější – čím blíže k domovu, tím lépe.

 

Přestože se výběr správné kancelářské židle může na první pohled zdát jako nelehký úkol, pevně věříme, že neuděláte krok vedle a naše rady a tipy vám pomohou s výběrem té nejpohodlnější židle, v níž se budete cítit jako v bavlnce.

zobrazit další články