⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

Trendy dětský pokoj 2015

Dnes se budeme v našem seriálu o jednotlivých místnostech bytu, či rodinného domu věnovat našim nejmenším. Jaké jsou letošní trendy v dětských pokojích. Jak zařídit pokojíček Vašemu novorozenci? Jaký nábytek zvolit pro dospívající děti? To a mnoho dalších se dozvíte na dalších řádcích.

Mezi základní trendy letošního roku patří jednoznačně barevnost. Čím více, tím lépe. Samozřejmě nic se nemá přehánět, takže i zde je namístě jistá střídmost. Ale je jasné, že zde si můžeme dovolit s barvami experimentovat více, než li je tomu v ostatních místnostech. Pokud vybíráme pokojíček pro naše nejmenší, pro novorozence. Je jasné, že v tomto případě výběr nábytku i barevnosti závisí jen a jen na nás. V případě větších dětí bych však doporučil, abyste do rozhodování o barevnosti a ladění, či stylu celého pokoje přibrali i Vaše děti, protože to přeci jen bude jejich království, takže záleží hodně i na jejich vkusu a fantazii. Volba barevného nábytku je jasná, neboť udělá pokoj veselý a hravý a ozáří jej, což bude mít za výsledek, že se v takovémto pokoji každé dítě bude cítit příjemně a útulně.

Sektorový nábytek SUNNY, dětský pokoj plný barevnosti.

Začneme tedy pokojem pro naše nejmenší. Když zařizujeme pokojíček pro novorozence, máme dvě možnosti, buď je pokojíček součástí ložnice, takže v tomto případě se většinou jedná o postýlku, která se např. stane součástí Vaši ložnice a přímo sousedí s manželskou postelí. V tomto případě bychom doporučili postýlku, která má polohovatelnou část a můžete jednu z ohrádek sundat a postel se pak stane jakýmsi rozšířením Vaši manželské postele, ale odpadne zde nebezpečí zranění miminka, pokud jej chcete nechat spát přímo v koši na Vaši manželské posteli. V případě že nemáme dětský pokoj, je také vhodné větší postýlku umístit do obývacího pokoje, abychom měli miminko na očích, v místnosti, ve které trávíme nejvíce času. Postýlky neumísťujeme přímo k oknu, ze dvou hlavních důvodů, kvůli průvanu a kvůli oslnění přímým slunečním svitem. Také je vhodné postýlku opatřit nebesy, která před těmito věcmi ochrání a také můžou sloužit jako ochrana proti obtížnému hmyzu. Další nedílnou součástí jsou odkládací plochy. V prvních měsících věku miminka jich není potřeba tolik, ale s přibývajícím věkem se jejich důležitost zvyšuje. U přebalovacího pultu je důležitá funkčnost, stability a hlavně jeho výška. Nábytek volíme takový, který je bezpečný – bez mezery a ostrých hran. Menší děti samozřejmě nepotřebují velké množství úložných prostor, ocení spíše větší množství prostoru na hraní.

Když již máte odrostlejší ratolest, je vhodné volit pokojíček decentních barev, který s dětmi poroste. Celkový design a ráz pokoje lze pak průběžně měnit vhodně zvolenými tapetami, výmalbou a interiérovými doplňky. Je jasné, že dítě předškolního věku ocení nábytek ve tvaru lodě, nebo hradu, myslete však nejen na designu, ale i na funkci, tento nábytek se pro Vaše dítě stane nepřitažlivým už po několika letech a když začne školní docházku, určitě pro něj spaní v lodi nebude už tak lákavé, jako v předchozích letech. Proto bych doporučil volit například tematické postele - formule, kočár pro princeznu, a zbytek nábytku volit tak, aby byl funkční po delší dobu. Když máte doma dítě školního věku, je již dětský pokoj více dětskou pracovnou, než li hernou. Ale nesmíme zapomínat, že i děti školního věku si rády hrají, takže dobře zvolený rostoucí stůl s vhodnou "kancelářskou" otočnou židlí, či rostoucí židlí bude tím pravým, do čeho se vyplatí investovat. Důležité je, aby se dítě v pokoji cítilo dobře a také bezpečně. Všichni víme, jak nevhodné pracovní prostředí ovlivňuje nás dospělé, takže si určitě dokážete představit, jak nevhodné prostředí pro učení, bude trápit naše děti. Pro dítě školního věku je důležité také vhodně zvolené osvětlení, především pracovní plochy, je vhodné v tomto případě volit dobré a kvalitní stolní lampy, které osvětlí daný prostor. Při postavení psacího stolu musíme dbát na to, aby pro praváky slunce přicházelo z levé strany, naopak levákům musí dopadat sluneční paprsky zprava. Nesmíme zapomínat na minimální velikost pracovní plochy, která v tomto případě je 75 x 100cm.

Pokud se zamyslíme nad tím, které kusy nábytku musíme do dětského pokoje nezbytně pořídit, tak dostaneme i v tomto případě odlišné odpovědi, dle věku dítěte. Novorozenci stačí postýlka a přebalovací pult s minimem úložného prostoru, předškolní dítě už ocení i psací stůl, u dítěte školního věku je tento stůl již nutností, samozřejmostí zůstává postel, podotýkám s kvalitní matrací. Přibývá nám šatní skříň, věšák, police na hračky, krabice a kontejnery na školní věci, knihy a hračky. Nesmíme také zapomenout na židli, eventuálně křeslo. Myslete na to, že dětský pokoj není skladiště, není dobré jej zaplňovat přílišným množstvím nábytku. Největší chybou pak je, vybavovat dětský nábytek starým a vyřazeným nábytkem. Kdo z nás by chtěl mít ve svém pokoji starý nábytek? Nikdo, tak proč bychom jej dávali do pokoje našim nejmilejším? Děti jsou na tyto věci hodně citlivé, nemluvě o tom, že z ergonomického hlediska tento nábytek určitě vyhovovat nebude.

Jestliže máte doma teenegera, anebo vysokoškoláka, doporučujeme nechat design pokoje 100% pouze na něm. Můžeme ho jen vést a radit, kde se zamyslet nad funkčností, ale celkový rá pokoje bychom měli nechat určitě na něm. V tomto případě určitě přibude úložného prostoru, místa na oblečení budou v tomto případě hrát prim. Také kvalitní psací stůl a vhodnou židli, na které bude určitě trávit dlouhé hodiny při studiu, takže musí být nejen polohovatelná, ale i pohodlná.

Dětská sestava IKS

Teď jsme si řekli hodně zvláště o funkčnosti, zaměřme se nyní na chvíli pouze na design. Trendem letošního roku jsou barvy. Takže se nebojte je použít. Většina pokojů v barevném provedení jsou vyrobena z lamina, ale už i tradiční výrobci masivního nábytku nabízejí barevné kombinace. Pokud máte holčičku, pokojíček můžete ladit do příjemnějších ženských barev, jakými jsou červená, růžová, ale i fialová. Když volíte barvy, pro chlapce jsou vhodné například zelené barvy (hojně se využívá modrá, která však i světlejších odstínů evokuje pocit hladu, na což je třeba dávat si velký pozor). V posledních letech je také na vzestupu bílá barva nábytku, která je oblíbena mezi chlapci i děvčaty. Pokud se nebojíte experimentovat a máte v dětském pokoji dostatek prostoru a nelimitují Vás finance, můžete volit různé typové pokojíčky, pro holčičky například motivy zámeckého pokoje, pro chlapce naopak interiér lodi, či závodní automobil. V dnešní době je z čeho vybírat.

Holčičí sestava FELICITA

Doufám, že jsme Vám tímto článkem pomohli při výběru dětského pokoje pro Vaše ratolesti. A nezapomínejte na to, že každý dětský pokojíček by měl křičet osobitostí, zábavou, ale i praktičností a funkčností, což nebývá vždy jednoduché skloubit. Pokud se Vám zalíbily některé ze sestav, můžete si je zakoupit v našem eshopu.

Autor článku vystudoval Stavební fakultu Vysoké školy Báňské, obor Prostředí staveb a Technické zařízení budov a Universidad Politecnica de Valencia – Stavební fakulta, se zaměřením na Obnovitelné zdroje energie.

zobrazit další články