⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

FENG SHUI V OBÝVACÍM POKOJI

Pro snadnější pochopení zásad zařízování obývacího pokoje dle Feng Shui je esenciální pochopit jednu důležitou a neměnnou zásadu, a ta zní: “Obývací pokoj je z hlediska Feng Shui brán jako tzv. “Pokoj příležitostí”.” Tento pokoj je totiž mnohdy tím jediným a nejdůležitějším v rámci celého bytu, či domu. Je to pokoj, který ve velkém procentu případů navštíví Vaše návštěva jako první. Jedná se tedy o místnost příležitostí, setkávání a v neposlední řadě také reprezentační místnost. Je to také místnost, ve které se spojují mnohé aspekty života, jako například kariéra a vztahy, i proto je tento pokoj nazýván pokojem příležitostí, ale také potenciálu.

Říkáte si teď asi, že změnit pokoj dle zásad Feng Shui bude složité, že budou potřeba drastická opatření, či dokonce zásahy do samotného půdorysu byt, či domu. Opak většinou bývá pravdou. Neboť ať už si to naši architekti připouštějí, či nikoliv, orientace většiny místností, obývací pokoj nevyjímaje, je z hlediska architektonických zásad (proslunění, teplota v místnosti atp.) v mnoha případech shodná s učením Feng Shui (zdá se, jakoby mnoho architektů a velké množství pouček z tohoto učení přímo vycházelo).

Po tomto pro některé nudném “spirituálním” úvodu přejděme raději k praktickým aspektům zařizování obývacího pokoje dle zásad Feng Shui. Primárně je třeba věnovat pozornost už samotnému půdorysu obývacího pokoje. Tento aspekt můžeme ovlivnit při samotné výstavbě, ale existují i možnosti, jak se “poprat” s už existujícím nevhodným půdorysem. Půdorys musí být pravidelný a orientace obývacího pokoje musí být na jihozápad, jihovýchod, anebo západ. Nikdy né na jih. Pokud máte nevhodné rozměry a půdorys, lze tyto jevy elminovat vhodným umístěním zrcadel, jak si nastíníme dále v článku. Na další důležitý aspekt narazíme u samotného vchodu do obývacího pokoje. Ten by neměl být zastavěn zbytečnými věcmi, které brání energii v průchodu. Dále by měl být čistý a to nejdůležitější nakonec. Musí být dostatečně osvětlená. Teď jsme si nastínili, jak má vypadat samotný vstup a nyní si dovolím další poučky pro větší jednoduchost shrnout do několika bodů. K některým z nich si pak uvedeme i příklady.

Prvním a nejdůležitějším bodem, na který je ale třeba myslet už při výběru, bytu, či domu, anebo při jeho projektování, je dostatek slunečního světla v obývacím pokoji. Ne vždy toho lze docílit bez nutnosti stavebních úprav, ale i pro tento případ pro Vás mám jednoduchou radu. V případě, že se ve vašem obývacím pokoji nacházejí temná místa, šedé kouty a podobné věci, musíte je prosvětlit. A to buď vhodnou kombinací jasných barev, anebo volbou vhodného sekundárního osvětlení, či instalací zrcadel. Jednoduchým a finančně i pracovně nenáročným trikem na prosvětlení z hlediska Feng Shui je instalace pokojových rostlin, které pokoj krásně prosvětlí.

Druhou neméně důležitou věcí je pozice pohovky, sedací soupravy, či židlí. Nejlépe je, když jsou umístěny čelem ke dveřím, pokud toho nejde docílit, alespoň by neměly být ke dveřím zády. Pokud chcete docílit zásad Feng Shui ve Vašem obývacím pokoji, musíte splnit jednoduchou zásadu. Při sezení musíte vždy vidět na dveře, aniž byste se museli jakkoliv otáčet. Sedací části jednotlivých židlí, či částí sedací soupravy by měly být rozmístěny v kruhu, či osmiúhelníku. Samostatným podbodem je pak konfereční stůl, který by měl být ve středu, čistý a upravený, nejlépe postavený přímo naproti dveřím. Umístěním ivých rostlin, či čerstvých květů na stůl pak přispějeme k lepšímu zdraví sedících.

Pro Feng Shui jsou esenciální tyto poučky: Mužská a ženská energie musí být v rovnováze a energie Čchi musí proudit celým pokojem bez jakýchkoliv překážek. Abychom mohli vhodně zařídit náš obývací pokoj musíme si tyto dvě poučky osvojit. První poučka vlastně znamená, že mužskou energii vhodně doplníme o ženský aspekt, kterým jsou myšleny polštářky na pohovky, či dečky a koberce. Druhá poučka v praxi znamená, vyvarovat se nábytku s příliš ostrými hranami, oblé hrany nábytku umožňují energii bezstarostně proudit celým prostorem a my tak docílíme harmonického a útulného bydlení. Tento tok energie můžeme vhodně doplnit výtvarným, dílem, kresbou, či sochou. Další důležitou součástí vybavení obývacího pokoje jsou zrcadla, která přináší do interiéru více světla a odráží v sobě symbolický element. Zrcadlo také obývací pokoj opticky zvětší, což napomůže zejména i malých panelákových bytů. Je také jakýmsi pomocným prvkem, pokud totiž neumožňuje rozmístění nábytku a umístění dveří vidět ze sedací soupravy, či židle přímo na dveře, můžeme si jednoduše pomoct zrcadlem. Stačí, když na dveře vidíme v jeho odrazu a harmonie zůstává zachována. Nesmíme ale zapomenout, že zrcadlo nikdy neumisťujeme naproti dveří do obývacího pokoje, neboť bychom odráželi energii, která do místnosti proudí.

Probrali jsme už vstup, půdorysné záležitosti, dále rozmístění sedací soupravy, nábytku a zrcadel a zbývá nám poslední důležitá část a tou jsou doplňky. Ale ani s nimi bychom to neměli příliš přehánět, základem každého dobrého interiéru je střídmost a vzdušnost, nesmíme nic jak se říká “přeplácat”. Vhodným doplňkem jsou například nástěnné, či stojací hodiny, které jsou symbolem harmonie a řádu. Dále jsou to obrazy a malby (s nerušivými motivy) a v neposlední řadě také fotografie (pozitivně laděné motivy). Pak jsou to také květiny (živé, nikdy sušené) a také ozdoby k oknům - závěsy, raději těžší a z příjemné látky. U závěsů je třeba dát si pozor na dvě věci, pokud jsou roztažené, vždy by mělý být svázány a nikdy je nezatahujeme celé, aniž by byly nařaseny.

Námi nabízené zásady jsou spíše souborem doporučení, který Vám v dnešní hektické době může pomoci najít oázu pohody a klidu. Nikomu tyto názory nenutíme, ani nemyslíme, že jsou jediné správné. Důležité je, aby se Vám v domě bydlelo příjemně. Avšak nezapomínejte na to, že tyto zásady jsou prověřeny staletími spokojených obyvatel. V případě zájmu o vytvoření Feng Shui prostoru ve Vašem bytě, či domu, nás neváhejte kontaktovat.

zobrazit další články