⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

Jak vybrat správné bydlení

Vítám Vás u série článků, jež se bude zabývat bydlením. Primárně se budeme věnovat bydlení v bytě, ale nemusíte se bát, neboť jednotlivé funkce jsou dobře aplikovatelné i pro rodinné domy, takže ani Ti z Vás, kteří si zařizují rodinný dům, nebudou o námi zprostředkované rady ochuzeni. Dnes si v krátkosti povíme o vývoji bydlení, a pak se zaměříme na dispoziční prvky bytu (Orientace ke světovým stranám, Provozní vztahy atd.)

Bydlení patří k základním potřebám člověka. Už od dávných dob, kdy se naši předkové uchylovali do jeskyní kvůli teplu a bezpečí, se formovaly první funkce bytu – Základní předpoklad pro samotné přežití člověka. Stavby prošly ve svém vývoji výrazným procesem, od primární ochrany proti nepřízni počasí, až po současné množství funkcí, které nám bydlení zprostředkovává.

V dnešní době již bydlení zprostředkovává mnohem více funkcí, než tomu bylo v minulosti. Obytný prostor má významný vliv na psychosomatický stav jeho obyvatelů, proto je důležité volit bydlení s ohledem na počet jeho následných uživatelů, a také v návaznosti na jejich profesi, sociální postavení a aktivity, které jsou na jednotlivé prostory vázány. To ve zkratce znamená, že bychom měli volit velikost a dispozice bytu (rodinného domu) s ohledem na to, kolik bude lidí byt obývat a jaké budou jejich vztahy, koníčky atp. Velká část bytu je v současnosti určena především k odpočinku, další prostory slouží ke spaní, stravování, osobní hygieně a v neposlední řadě také péči o děti.

Při výběru správného bydlení bychom neměli zapomínat na faktory, které mohou nepříznivě ovlivnit psychickou a somatickou pohodu obyvatel bytu, či domu. V současnosti existuje závazná norma (ČSN 734301), která se zabývá problematikou obytných budov a jež stanovuje jednotlivé požadavky pro byty. Ne vždy však byly tyto zásady výstavby dodržovány, proto je třeba mít se při výběru bytu ve starší zástavbě na pozoru. Tato norma nám stanovuje minimální počet prosluněných ploch v bytě, a také nám říká o vhodnosti dispozice jednotlivých částí bytu v návaznosti na světové strany. Výše zmíněná norma nám také říká, co vlastně Byt je: "Soubor místností, popřípadě jednotlivá obytná místnost, které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení a je k tomuto účelu užívání určen. Stavebně technické uspořádání a vybavení bytu zahrnuje příslušenství, odpovídající požadavku trvalého bydlení a společné uzavření celého bytu".

Povíme si teď něco krátce o dispozici bytu a orientaci na světové strany. Správné rozložení jednotlivých místnosti v domě, či bytě je důležitější, než si mnozí z nás uvědomují. Nesprávné rozložení vede k nedostatečnému proslunění jednotlivých místností, snížení tělesné pohody a zhoršení mikroklimatu v obytném prostoru, což ve svém důsledku může vést i k nevhodnosti prostoru k obývání. Nejdůležitějším faktorem při volbě dispozice prostoru je, aby místnosti, ve kterých trávíme nejvíce času, směřovaly k jihu, či jihozápadu, protože pak jsou jejich prostory osvětlovány po většinu dne až do večerních hodin. Toto umístění oceníme i v zimních měsících, kdy sluneční paprsky napomáhají k lepší tepelné pohodě. Pokud plánujete samostatnou kuchyň, doporučujeme orientovat ji na východ, nebo SV. Kuchyně se totiž bude přehřívat díky spotřebičům v ní umístěných, takže je vhodno ji orientovat na méně slunnou stranu. Dětské pokoje patří mezi místnosti složitější na umístění (protože se potřeby dítěte s rostoucím věkem mění). Když jej umístíme na jih, nic tím nezkazíme. Vhodná pozice je i na východ – dítě se probudí slunečními paprsky, či v opačném případě na západ, kdy má dítě dostatek slunečního svitu v odpoledních hodinách. Ložnici je ideální směřovat na chladnější světovou stranu, protože nebude docházet k jejímu přehřívání a v odpoledních hodinách bude tedy mít příjemnější klima k odpočinku. Proto se doporučuje umístit ji na východ. Při umisťování sociálního zařízení většinou nejde udělat chybu. Obezřetní musíme být, jen když mají koupelny okna, pak je lepší je umístit na méně osvětlené strany.

Druhým, avšak neméně důležitým faktorem při výběru bydlení jsou Provozní vztahy. Jedná se vlastně o správné propojení jednotlivých obytných místností a sociálního zařízení tak, aby jejich využití bylo co nejefektivnější. Což znamená, že zvolíme takové uspořádání místností, aby nedocházelo ke zbytečným nesnázím, jako jsou: zacházení, ohýbání a křížení pracovního pohybu a nadměrné délky spojovacích komunikací (vzpomeňme například zbytečné a nefunkční chodby v panelových domech z počátku 70. let 20 století). Dobrý provoz naopak respektuje životní styl a návyky jednotlivých obyvatel a souhrn všech životních funkcí.

Mezi základní požadavky dobrého provozu pak patří:

1) Vstupní prostory a obývací pokoj jsou odděleny

2) Provozní propojení kuchyně a jídelny

3) Ložnice rodičů je neprůchozí

4) Děti různého pohlaví mají oddělené ložnice

5) Vhodné a funkční provozní spojení ložnic, lázní a WC

Při řešení dispozice bytu postupujeme pomocí tzv. Grafického schématu provozu, kdy si znázorníme jednotlivé funkční skupiny, místnosti a prostory a jejich vzájemné vazby a provoz pohybu (společně s jeho směrem). Toto řešení je pomocným návodem při vlastním architektonickém řešení dispozice (nepomůže nám tedy při výběru již realizovaného bytu, avšak může nám posloužit i v tomto případě - jako kontrola, zdali bude námi vybraný byt, či rodinný dům vyhovovat našim potřebám). Na obrázku níže můžete vidět jednoduché grafické schéma provozu pro 4 pokojový byt, které Vám může posloužit jako návod k vytvoření vlastního schématu.

V dnešním článku jsme se krátce zabývali sérií rad, které Vám mohou pomoci při výběru vhodného bydlení. V další týdnu se už zaměříme na jednotlivé místnosti v rámci obytného prostoru. Začneme s plochou malým, avšak významem velkým prostorem, a to Koupelnou (lázní) a WC. Povíme si něco málo o jednotlivýchzařizovacích předmětech v koupelně a minimálním prostoru pro ně a můžete se těšit i na malé překvapení.

Na přiložených obrázcích vidíte rozdělení jednotlivých místností a jejich polohy, dle převládajícího oslunění. A v neposlední řadě také příklad Grafického schématu provozu.

Autor článku vystudoval Stavební fakultu Vysoké školy Báňské, obor Prostředí staveb a Technické zařízení budov a Universidad Politecnica de Valencia – Stavební fakulta, se zaměřením na Obnovitelné zdroje energie.

zobrazit další články