⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie

LOŽNICE DLE ZÁSAD FENG SHUI

Ložnice je z hlediska bydlení nejdůležitější místnost, neboť zde trávíme nejdelší souvislý úsek dne a navíc zde načerpáváme energii. A tomuto načerpávání energie nesmí nic překážet, což v praxi znamená, že ložnice musí být čistá a musí v ní být pořádek. Abychom měli možnost získat v ní energii tolik potřebnou pro další den. Zařízení a vybavení ložnice věnujte zvláštní pozornost. Prioritou je, aby zde mohla volně proudit pozitivní energie, která je nostielem síly a vitality. Výše zmíněná pozitivní energie se nazývá Čchi a je základem celého učení Feng Shui. Kvůli výše zmíněnému je také nutné, aby ložnice byla nejlépe chráněným pokojem v domě, či bytě.

Proto je ložnice svázána velkým počtem pravidel, ať už týkajících se jejího vybavení, umístění ložnice samotné, ale i umístění postele. Pravidla týkající se jejího umístění na vhodnou světovou stranu a mnoho dalšího. Začněme tedy se souborem prvotních pravidel, která hovoří hlavně o půdorysném umístění. První pravidlo zní: “Nikdy neumisťovat ložnici přímo naproti vchodovým dveřím”. Důvod je prostý, ve spánku jsme nejbezbrannější, tudíž bychom měli umístit ložnici do co největší vzdálenosti od vchodu. Stejné pravidlo platí i pro umístění přímo naproti schodišti, je také krajně nevhodné. Neméně důležitou věcí je orientace ložnice na vhodnou světovou stranu. Možností je několik. Pokud patříte mezi to malé procento šťastlivků, kteří si mohou rána přispat, orientujte ložnici vždy na západní stranu, která člověku dodá více spánku, klidu a mírné energie. Pokud naopak musíte vstávat brzy ráno, je pro Vás vhodná východní strana, která Vám už od samého rána nedá dospat a nabije Vás pozitivní činorodou energií. Velmi podobnou energii nám dodá i jižní orientace Vaší ložnice, neboť zde sluneční paprsky dobíjejí místnost po velkou většinu dne. Ale pozor, protože usínání v této ložnici dříve, může být těžší. Když toužíte opravdu “jen” po spánku a nic dalšího v ložnici dělat nechcete, pak je pro Vás nejlepší orientovat ji na severní stranu, neboť ta Vám dodá nejklidnější energii.

Ložnice je nejintimnější místnost v celém bytě, či domě. Místo kam chodíme načerpat novou životní energii, proto by měla co nejlépe odrážet Vaši podstatu. Pokud jste moderní, její ráz by měl být moderní, pokud jste naopak tradicionalisté lpící na historii, měla by být ráz Vaší ložnice tradiční s důrazem na historii. Vše výše zmíněné nás pak vede k závěru, že ložnice by měla být vzdušná, nepřesycená nábytkem, v klidných a relaxačních barvách. Symbolem ložnice (noci, klidu) je JIN, takže by měla být spíše tichá, uvolněná a pomalá. Tmavé a tlumené odstíny nám totiž poskytnou tolik potřebný klid a relaxaci.

Pokud mluvíme o nábytku, základním stavebním kamenem celé ložnice je kvalitní postel. Postel vybíráme z kvalitních přírodních materiálů, stejně jako matraci. Lůžko musí být kvalitní, aby Vám ve spánku poskytovalo dostatečnou oporu. Nekvalitní a špatně provedená postel by Vám jen narušila spánek, proto se vždy dobře zaměřte na kvalitu, ikdyž to bude na úkor vyšší ceny. Pro správné vyvážení a proudění energie je vhodné postel mírně odsunout od zdi. Nikdy však čelo postele neumisťujeme volně do prostoru, ale vždy za ním máme oporu v podobě zdi, která nám tak navozuje pocit bezpečí. Postel umístěna v prostoru se nazývá termínem “plvoucí postel”. Toto umístění je nevhodné, neboť navozuje pocit nejistoty a nestability. Samotné umístění postele v ložnici musí být zvoleno tak, abychom dohlédli z postele na dveře, ale nesmíme umístit lůžko mezi dveře a okno, také neumísťujeme “nohami napřed”, všichni přece víme, co pro nás toto rčení znamená. S postelí jsou úzce spjaty další kusy nábytku. Velké varování platí pro ty z Vás, kteří by si chtěli něco umístit nad postel. Nikdy to nedělejte. Těžké předměty nad lůžkem vytvářejí represivní energii, která se bude následně promítat do Vašeho života. Pokud nevíte o co se jedná, přiblížím Vám to jednoduše, strach z toho, že ten těžký předmět ve spánku dopadne na Vás. Stejně tak nesmíme zapomentout na to, že prostor pod lůžkem musí zůstat volný, aby mohla volně proudit energie. A vyvarujte se ostrých rohů, které vytvářejí krájící efekt a ruší klidný spánek. Stejný efekt vytvářejí také masivní trámy nad lůžkem, pokud je nemůžete zakrýt, či lůžko přemístit, odlehčete je alespoň nad postelí baldachýnem. Umístění samotné postele na světovou stranu je do velké míry dáno jedincem, který postel obývá. Ale můžeme si zde uvést pár základních premis, které je vhodné dodržovat:

Sever - velmi vhodná pro starší lidi, podporuje klid a spiritualitu, pomůže s nespavostí

Severovýchod – Příliš ostrá energie na spaní (osa země), může se projevit až nočními děsy

Východ – velmi dobrá pro mladé lidi, upevňuje profesi, ideální pro růst (děti), optimismus

Jihovýchod – podporuje dobrou komunikaci, tvořivost, aktivní život a růst

Jih – prudká energie, nední dobrá pro regeneraci během spaní, podporuje vášeň

Jihozápad – příliš klidná energie (osa země), může způsobit ztrátu životní rovnováhy

Západ – dobrá pro spánek, pomáhá ke zlepšení příjmů, podporuje lenost a ztrátu motivace

Severozápad – podporuje dlouhý a hluboký spánek, vhodná pro starší lidi se zkušenostmi

Na závěr si řekneme ještě pár věcí o dalším nábytku a doplňcích. Základem je nezahltit ložnici úložnými prostory, od toho máme šatnu. Dále namísto závěsných nočních lampiček vždy používáme ty na nočních stolcích. Doplňky se snažíme odlehčit interiér, zásadně nepoužíváme elektronický přístroje, které působí v ložnici jako rušivý element. Pokud je však musíme mít, pak je na noc zásadně vypínáme (nejen standby režim, ale ze zásuvky). Ložní prádlo volíme vždy jemný, v klidových tónech a s příjemného materiálu. Vhodná barva je například zelená, která působí velice aktivně. Červená naopak působí agresivně, černa chladivě. Nejdůležitější však je, abychom si vytvořili takovou ložnici, ve které se cítíme pohodlně a máme v ní možnost načerpat energii do nového dne.

zobrazit další články